Welke vervelende klachten kun je allemaal hebben in je mond?

De mond is een gebied in ons lichaam waar veel bacteriën kunnen ontstaan. Ook kunnen infecties en ontstekingen voorkomen. Daarnaast is er de pijn of last van kauwen. Tevens kan het tandvlees zwellen of kan er een vieze adem optreden. Tot slot zijn er nog gaatjes, gele aanslag op de tanden en tandsteen. In dit artikel worden de vele verschijnselen genoemd die je allemaal kan hebben in je mond zoals amandelsteentjes en een beslagen tong.

Amandelsteentjes

Amandelstenen worden ook wel tonsilstenen genoemd en kunnen achter in je keel zitten. Je keelamandelen vormen een paradijs voor bacteriën gezien de positie achter in je keel. Daar zitten diepe plooien dat een goede plaats is voor etensresten. Het opgehoopte vuil is de oorzaak van een vieze adem en amandelsteentjes. Ze kunnen zichtbaar zijn als witte of beige klontjes of knobbels. Dit kan je zien door met een spiegel te kijken achter in je keel.

Beslagen tong

Een beslagen tong wordt als term gebruikt voor een aanslag op je tong. Deze aanslag is vaak wit en wordt dus een wit beslagen tong genoemd. Het heeft als effect dat een vieze adem optreedt. Echter, de oorzaak kan zijn dat je een lage weerstand hebt of dat je te weinig beweert. Daarnaast komt het veel voor bij mensen die roken. Ook als je je gebit niet goed verzorgt, kan een beslagen tong optreden. Tot slot kunnen sommige medicatie als antibiotica een oorzaak zijn.

Droge mond

Een droge mond betekent dat je te weinig drinkt of dat je te weinig speeksel aanmaakt. Dit kan leiden tot problemen met eten en zelfs praten. Oorzaken van een droge mond kan van alles zijn. Voorbeelden zijn door de mond ademen door een verkoudheid. Ook kan medicatie een boosdoener zijn. Bekijk hierom altijd de bijsluiter. Symptomen kunnen ruwe tanden zijn en dat je tijdens het slapen het gevoel krijgt dat je moet drinken door de droge mond.

Mondbranden

Mondbranden zijn een zeldzaam verschijnsel bij mensen, maar wel een vervelende klacht die er niet om liegt. Vrouwen van middelbare en oudere leeftijd zijn vooral slachtoffer van deze zeldzame klacht. Zo kan je branden hebben in je gehemelte en tongbranden. Dit kan komen door een brandende keel die wordt veroorzaakt door een reflux van maagzuur. Het erge aan deze klacht is dat dit overdag toeneemt. Daarnaast zijn klachten van mondbranden elke dag in meerdere maanden of zelfs jaren.