Wat zijn de voordelen van flossen?

Iedereen wil een mooi gebit met mooie witte tanden en een stralende lach. Door 2 keer per dag minimaal 2 minuten de tanden te poetsen met een tandenborstel en tandenpasta zien je tanden er altijd keurig verzorgd uit. Maar waarom zou je dan ook nog moeten flossen, wanneer je tanden er altijd mooi schoon uit zien? Wij vroegen het een tandarts Oosterhout en praten je bij in dit artikel over de noodzaak van flossen.

Slechte adem

De tandarts uit Oosterhout zegt dat wanneer je alleen poetst en niet flost er tandplak blijft zitten tussen de tanden. Op de langere termijn veranderd deze tandplak in tandsteen en kan dit zorgen voor een slechte adem ondanks dat je toch je tanden poetst.

Tandarts Oosterhout

Tandvleesontsteking en verlies van tanden

Buiten dat je dus een slechtere adem krijgt van achtergebleven tandplak resten zorgt het er ook voor dat je tandvlees gaat ontsteken. Een ontsteking van het tandvlees is vaak te zien wanneer je tandvlees gaat bloeden of zelfs gaat terugtrekken van je tanden. Een ontsteking aan je tandvlees kan pijnklachten geven en op termijn wanneer dit niet behandeld wordt trekt je tandvlees zich terug en gaan je tanden los zitten. Wanneer er nooit iets aan de tandvleesontsteking gedaan wordt verlies je op den duur je tanden omdat ze los gaan zitten.

Andere nadelen van een tandvleesontsteking

Naast dat je dus je tanden kunt verliezen op termijn door een onbehandelde ontsteking, is het hebben van een ontsteking in je mond ook nadelig voor de rest van je gezondheid. Aandoeningen aan het tandvlees worden in verschillende wetenschappelijk onderzoeken in verband gebracht met onder andere reumatoïde artritis, diabetes, vroeggeboorte of zelfs hartklachten. Het hebben van een goede mondgezondheid wordt zelfs in verband gebracht met minder kans op dementie op latere leeftijd. Waarom dit verband er ligt is nog niet duidelijk in de wetenschap. Wetenschappers zien echter wel dat mensen zonder tandvlees aandoeningen vaak minder gezondheidsproblemen hebben.

Kortom om je tandvlees in een goede conditie te houden is het zeer belangrijk dagelijks minimaal een keer te flossen voordat je, je tanden poetst.