Wat voor behandelmethoden heeft een fysiotherapeut?

Wanneer je last hebt van je spieren of gewrichten is de kans groot dat de huisarts je doorverwijst naar de fysiotherapeut. Wanneer je daar nog nooit geweest bent vraag je je misschien af wat de behandelmethoden van een fysiotherapeut zijn, zodat je een beetje weet wat je allemaal kunt verwachten. Hoewel de methoden sterk afhangen van de klachten die je hebt, is er toch een kans dat je bepaalde technieken vaker tegen gaat komen. We vertellen je hieronder welke dat zijn.

Massage

Deze had je waarschijnlijk al verwacht. Fysiotherapeuten masseren vaak om bepaalde spieren los te maken of op te warmen, maar gebruiken dit ook om te voelen wat er precies zit. Zo komen zij misschien meer te weten over waarom je last hebt van een bepaalde spier.

Dry Needling

Bij Dry Needling wordt er met een hele kleine naald in je spier geprikt. Hier voel je niks van, totdat de naald bij het punt komt waar spanning zit. Je spier gaat hier dan van aanspannen en weer ontspannen en dat kun je wel voelen. Zo verdwijnen de spanningen en komt de spier weer los, waardoor deze minder pijn doet en de kans krijgt zich te herstellen.

Manuele therapie

Een gebruikelijke methode die lijkt op masseren en veel wordt toegepast bij allerlei praktijken, zoals ook Groepspraktijk Risdaele, is manuele therapie. Hierbij wordt er ook met de handen gewerkt maar gaat het vaak om wat stevigere massages. Zo worden blokkades weggenomen en spieren gekneed zodat zij weer helemaal loskomen. Ook kan het zijn dat bepaalde gewrichten worden gekraakt en dat je daardoor weer minder last hebt van je klachten.

Samen bewegen

Wat tot slot vaak voorkomt is dat de therapeut samen met jou gaat bewegen. Zo kan de therapeut jouw bewegingen analyseren en je uitleggen waar je misschien verandering in kunt aanbrengen om minder last van je klachten te krijgen!