Tips voor een persoonlijke uitvaart

Een persoonlijk afscheid welke recht doet aan het bijzondere leven wat iemand heeft geleid. Dat klinkt prachtig, maar hoe zorg je er nu voor dat het een persoonlijke uitvaart wordt? En wat past er nu echt bij de overledene? In dit artikel geven wij je 5 tips hoe je tot een uniek, persoonlijk afscheid kunt komen. 

1. Kies voor een uitvaartlocatie die bij de overledene past

Bij een passende locatie voor de uitvaart kun je denken aan bepaalde stad, uitvaartcentrum begraafplaats of kerk. Maar het is ook mogelijk om de plechtigheid te houden op een plek waar de overledene graag kwam. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zijn of haar eigen huis, een horecagelegenheid, sportkantine of een kasteel. Dat de overledene hier graag kwam, geeft een persoonlijke touch aan het laatste afscheid. Benieuwd of de locatie die jij voor ogen hebt open staat voor een uitvaart? Een uitvaartondernemer kan dit voor je uitzoeken.

2. Kies voor persoonlijk vervoer

Ook op het gebied van vervoer is er tegenwoordig veel mogelijk. Past een zwarte rouwauto totaal niet bij de overledene? Weet dan dat er tal van andere mogelijkheden zijn. Denk bijvoorbeeld aan een koets met paarden, een bakfiets, motor of zelfs een boot. 

3. Kies voor het favoriete eten en drinken van de overledene

Van koffie tot borrel, alles is mogelijk als het gaat om de catering. Hield iemand heel erg van een bepaald soort biertje? Of was iemand verslaafd aan pizza? Serveer dit aan de gasten en breng een gezamenlijke toast uit op de overledene. 

4. Geef iets persoonlijks aan de gasten mee

Was de overledene gek op tuinieren? Geef iedereen aan het einde een zakje met zaadjes mee om te planten. Of misschien hield iemand altijd heel erg van wierook? Dan kun je de gasten een wierookstokje geven als aandenken. Bedenk goed waar de overledene van hield en wees creatief!