Lactose allergie

Je bent waarschijnlijk wel bekend met het begrip ‘lactose allergie’. Dit is dan ook een relatief veelvoorkomende allergie die voorkomt bij 10 tot 20% van de mensen in België, Nederland en Luxemburg. Maar wat is deze allergie precies?

Uit de naam is al te halen dat het een allergie is voor de stof lactose. Dit is een stof die ook omschreven kan worden als melksuiker. Melksuiker kun je vinden in alle producten die afkomstig zijn van melk van zoogdieren. Melk van zoogdieren zit in alle zuivelproducten die niet van plantaardige afkomst zijn, van melk tot yoghurt en natuurlijk kaas en boter. 

Wanneer je een lactose allergie hebt, kan je lichaam deze melksuikers niet verdragen en verteren. Dit kan zorgen voor veel nare symptomen die je leven op een negatieve manier kunnen beïnvloeden.

Wat zijn de symptomen van lactose allergie?

Er zijn meerdere symptomen die je kunt opmerken wanneer je allergisch bent voor lactose. Deze symptomen ontstaan in je dikke darm. Zo kun je bijvoorbeeld veel last hebben van darmrommelingen laag in je buik. Deze rommelingen gaan vaak gepaard met een opgeblazen gevoel en winderigheid.

Daarnaast geven veel mensen met de allergie aan buikpijn te hebben na het consumeren van lactose. Je kunt zowel last krijgen van diarree als obstipatie. Obstipatie ontstaat doordat de lactose niet wordt afgebroken in je lichaam.

Ook kun je misselijk worden wanneer je lactose intolerant bent. Als je meerdere van de voorgenoemde klachten ervaart, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts voor een uitgebreid onderzoek. 

Wat doe je eraan?

De meest voor de hand liggende oplossing voor een lactose allergie is natuurlijk om producten waar zuivel in zit volledig te vermijden. Maar in de praktijk is dit niet altijd even makkelijk. Zuivel zit namelijk niet uitsluitend in producten zoals melk en kaas, maar ook in koekjes, cake en andere etenswaren.

Het beste is om, samen met je huisarts of diëtist, een lactose arm dieet op te stellen en erachter te komen hoeveel lactose jouw lichaam verdraagt. Lactose is een belangrijke stof voor het lichaam, aangezien het een bron is van calcium, eiwitten en vitamine B12 en B2. 

Kies dus voor producten die geen tot weinig lactose bevatten. Gelukkig zijn er tegenwoordig recepten te vinden die afgestemd zijn op lactose intolerante mensen. Wanneer de klachten aanhouden, kan het nooit kwaad om een diëtist in te schakelen.