Hoe weet je op je drugsverslaafd bent?

Er zijn een aantal factoren die kunnen aangeven of jij of een naaste van je gevoelig is voor een drugsverslaving. In dit artikel leggen we je meer uit over drugsverslaving, verslaafd zijn en hulp. Met drugsverslaving hebben we het over het algemeen over drugs die bekend zijn zoals: cocaïne, heroïne, mdma, speed, keta ,meth en cannabis.

Drugsverslaving

Niet iedereen die drugs gebruikt is verslaafd. Wanneer is er dus sprake van een drugsverslaving? We spreken van drugsverslaving wanneer er structureel drugs wordt gebruikt, dan is de kans groot dat iemand er een gewoonte van heeft gemaakt. Een drugsverslaving begint vaak onschuldig maar kan vaak al snel de overhand nemen. 

mindfulness

Verslaafd zijn

Het kan zelf moeilijk in te schatten zijn of je drugsverslaafde bent of niet, dit hangt meestal af van hoeveel en hoevaak er drugs wordt gebruikt. Het gebruik van drugs hangt samen met de consequenties die het heeft. Wanneer er fysieke en geestelijke klachten ontstaan in de vorm van afhankelijkheid is er zeker sprake van drugsverslaving. Fysieke klachten zijn, misselijkheid, hoofdpijn en andere dergelijke klachten wanneer er geen drugs worden gebruikt. Het lichaam is dan afhankelijk van de drugs om goed te kunnen functioneren. Geestelijke klachten is vaak depressie en andere vormen van negatieve gevoelens die weggaan wanneer drugs wordt gebruikt. De geestelijkheid is dan afhankelijk van drugs.

Hoe help je?

Het moeilijkste is om de eerste stap te zetten en hulp te vragen, dit is de belangrijkste stap van het gehele process. Wanneer je professionele hulp ingeschakeld kan je er zeker van zijn dat je met respect en onbevooroordeeld geholpen wordt door professionals, zoals bij https://www.connection-sggz.nl/.

Ook kan je als naaste helpen een verslaafde de juiste stappen te zetten. Hiervoor kan je ook informatie opvragen bij professionals die je begeleiden.