Bloedonderzoek: de meest toegankelijke om de gezondheid te checken

Een goede gezondheid is een van de belangrijkste dingen die een mens kan bezitten. Als je het zo bekijkt is het dus eigenlijk opmerkelijk dat veel mensen in feite niet goed op de hoogte zijn van de staat van hun gezondheid. Dit kunnen we zo concluderen omdat veel mensen zich niet regelmatig door een arts laten checken. Evenmin laten velen met enige regelmaat bloed afnemen om dit te laten onderzoeken. En ja, bloedonderzoek doen is werkelijk heel eenvoudig, ook om preventief te doen. Je kunt er zelfs voor kiezen om een zelftest aan te schaffen en uit te voeren. Zo hoef je voor je bloedonderzoek niet eens je woning te verlaten!

Zo wordt afgenomen bloed onderzocht

Bij het analyseren van afgenomen bloed draait het in wezen allemaal om waarden. De analist gebruikt voor elk aspect dat onderzocht moet worden een standaardwaarde of -range. Vervolgens wordt voor ieder onderdeel van het onderzoek bepaald of de gemeten waarde binnen de standaarden valt, of dat het hoger of lager uitvalt dan eigenlijk ideaal zou zijn. 

bloedonderzoek

Wat als de waarden afwijkend zijn?

Een afwijkende waarde kan, zoals je inmiddels weet, zowel te hoog als te laag zijn. Je hebt dan bijvoorbeeld van een bepaalde stof te veel of te weinig in het bloed. Aan de hand van deze bevinding kun je verschillende stappen ondernemen. Welke stappen dit zijn hangt helemaal af van om welk bloedonderdeel het hier gaat. In de wat meer gunstige gevallen zou de aanbeveling kunnen zijn om je voedingspatroon aan te passen of om voedingssupplementen te gaan slikken. Aan de andere kant kan het ook zijn dat je huisarts aanbeveelt vervolgonderzoek te doen om vast te stellen of je een bepaalde ziekte of aandoening hebt.